5 nyttige tips til hvordan du bruger billeder til at optimere din SEO

Head of SEO, Partner
Udgivet
Kategori
SEO
Længde
7 min.

Indholdsfortegnelse

Når du skal til at SEO-optimere din hjemmeside, kan du faktisk gøre det på flere måder end blot at skrive relevant og værdifuldt content baseret på SEO-tekniske redskaber. Det giver nemlig også en kæmpe fordel ved din rangering i Google, hvis du anvender billeder og videoer i forbindelse med din tekst. Du kan faktisk styrke din egen rangering ved det, og de besøgende kan få en ny vej til din hjemmeside, nemlig via Google Billeder. Læs med her og se, hvordan du igennem nogle få tips på simpelt vis kan optimere din SEO via billeder.

Hvad er forholdet mellem SEO og billeder?

Lige så vel som søgemaskinerne bedømmer din side ud fra dit SEO-optimerede content, metabeskrivelser og title tags, så gør de det faktisk også via dine billeder. Ved at bruge søgeord på naturligvis i dit fil-navn, ALT-tag og til en vis grad contentet omkring dit billede, så har du gode muligheder for at kunne få en god og synlig placering i Google Billeder. Især hvis du også gør brug af dine egne unikke billeder. Ved at få et billede på Google Billeder får dine kunder og besøgende en anden direkte vej til din hjemmeside. Derudover er billeder blot mere læsevenlige for dine besøgende og vil samtidig forbedre din time-on-site, som også er en indikator, der forbedrer din rangering og eksponering.

Du skal dog forstå, at søgemaskinerne ikke kan se, hvad der er på dine billeder. De kan se, at du har placeret et billede, og den tekst du har valgt til at bruge til fil-navn, ALT-tag og lignende. Men hvad, der decideret er på billedet, kan de ikke se. Det er her, du skal hjælpe dem på vej med unikke billeder, relevante navne, som matcher indholdet på din side og igennem den vigtigste tekst, ALT-tagget.

1. Tag unikke billeder

Drop stock-billeder, som alle og enhver har rettigheder til og mulighed for at bruge. Ved at bruge et stock-billede vil din hjemmeside og virksomhed og dermed dig selv fremstå uoriginal. Du vil blot ligne alle de andre virksomheder med de samme generiske stock billeder. Tag derfor dine egne eller få en grafiker til at hjælpe dig med skabe unikke billeder. Det gavner dig SEO-mæssigt, og du vil få muligheden for at dukke op på Google Billeder. Har du nogensinde set de samme billeder på Google Billeder? Hint: Kig neden for ved vores søgning på ”pale ale”.

Ved at tage dine egne unikke billeder – selvfølgelig i høj opløsning og god kvalitet – har du muligheden for at dukke op på Google Billeder. Dette gør, at søgende kan klikke på dit billede og dermed blive ført til din hjemmeside. Det er en anden måde, man kan sælge dine produkter på og dermed få flere rigtige besøgende, som vil skabe større eksponering på din side.

Kort opsummeret: Tag eller skab dine egne unikke billeder og få dig en plads på Google Billeder.

2. Komprimér dine billeder korrekt

Hvis dit filformat på din hjemmeside er for stort, vil din hjemmeside være langsommere om at loade. Jo langsommere din hjemmeside er om at loade, jo større sandsynlighed er der for, at folk vil klikke på tilbageknappen i venstre hjørne. Forsøg derfor at komprimere dine billeder. De vil dermed fylde mindre og din hjemmesides hastighed vil markant forbedres. Der er hele to måder, hvorpå du kan komprimere dine billeder:

  • Kompression: Her bruger du din softwares algoritme til at finde den information, som går igen i dit billede og derefter fjerner gengangeren fra filen. Dette vil resultere i en reduktion af filstørrelsen. Ulempen ved dette er, at dine billeder vil miste detaljer, dog vil dette ikke kunne bemærkes af almindelige brugere.
  • Størrelse: Jo færre pixels, jo mindre filstørrelse. Ved at ændre på størrelsen på dine billeder, vil de fylde langt mindre, og det vil ikke ændre på kvaliteten af det. Dine brugere vil ikke kunne se en forskel.

Kort opsummeret: Komprimér dine billeder og øg hastigheden på din hjemmeside og undgå dermed en høj Bounce Rate.

3. Find et relevant filnavn på SEO-manér

Selvom vi har med billeder at gøre, må vi stadig ikke glemme at anvende de SEO-udvalgte søgeord. Især når det kommer til SEO, er det vigtigt at skabe beskrivende, søgeordsfyldte filnavne. Filnavnene viser nemlig søgemaskinerne, hvilket emne dit billede kredser sig om. Ved at ændre filnavnet til noget informerende, værdifuldt og relevant hjælper du søgemaskinerne med at forstå dit billede, samtidig med at du forbedrer din egen SEO-værdi. Hold dine filnavne simple, præcise og gerne med SEO-valgte søgeord.

At skulle navngive hver enkelt af sine billeder noget relevant og unik og kan virke krævende, men det vil være al tiden værd. Det hele kommer selvfølgelig også an på, hvad din webshop sælger. Hvis vi fx bliver i øllens verden, har din virksomhed måske 200 forskellige landingssider til dette, derfor vil det være lidt intetsigende at kalde billederne for ”oel-1”, ”oel-2” osv. Du burde derimod være mere specifikt som ”pale-ale-oel”. Ved at være præcis så kan søgemaskinerne forstå, at det ikke blot er øl, du sælger, men pale ale og dermed vil de fremvise dit billede, når netop denne søgning bliver foretaget.

Kort opsummeret: Skab et simpelt, præcis og søgeordsfyldt filnavn for at hjælpe søgemaskinerne til at forstå dine billeder.

4. Skab det SEO-venlige ALT-tag

Dette er alfa og omega, når det kommer til at SEO-optimere dine billeder. ALT står for alternativ tekst. Det betyder, at denne tekstdel skal vises, hvis dit billede teoretisk set ikke kan vises, og det er også denne tekstdel, der bliver læst op for svagtseende og blinde. Ligesom med dit filnavn er ALT-tagget med til at beskrive, hvad dit billede fremviser. Hvis dine billeder af en eller anden årsag ikke kan uploades, vil dine brugere i det mindste kunne se ALT-tagget. Ved at tilføje passende ALT-tags til dine billeder på din hjemmeside kan du faktisk opnå en bedre rangering på søgemaskinerne, når der bliver søgt på de udvalgte søgeord, du har skrevet.

Ved at bruge vores dejlige øl-eksempel kunne et eksempel på et ALT-tag være:

<img src=”oel-1.jpg” alt=”oel”/>

Dette er ikke just et særligt beskrivende ALT-tag, hvis du har 200 billeder med øl. Et bedre alternativ kunne være:

<img src=”pale-ale-1.jpg” alt=”pale-ale-sierra-nevada”/>

Her gik fra det mere generiske ”øl” til det mere beskrivende ”pale ale”, som endda er fra brandet ”Sierra Nevada”.

Du skaber derfor et mere beskrivende ALT-tag for dine besøgende, hvis billedet skulle glippe, og for søgemaskinerne, når du er præcis i dine ordvalg. Ved at benytte og udnytte ALT-tagget kan dine billeder blive fundet på Google Billeder ved de relevante søgninger, og du vil forbedre din SEO.

Hvordan skaber du det bedste og mest SEO-venlige ALT-tag?

Det gør du blandt ved at have de her ting in mente, når du skal skrive:

  • At du definerer dit mål med billedet. Billeder er ikke ens, derfor vil det være uklogt, hvis du gav dem ens navne.
  • Brug relevante søgeord. Relevante søgeord er et mantra indenfor SEO. Ved at anvende de korrekte søgeord, får du også de korrekte besøgende. Dog skal du ikke overdrive med søgeordet. Det skal stadig give mening for den læsende.
  • Beskriv billedet præcist og korrekt. Tænk på vores øl-eksempel.
  • Hold dine ALT-tags korte, ellers vil det hele ikke blive læst. Helst ikke mere end 125 tegn.

Kort opsummeret: Drop kun at have de generiske emneord, men vær derimod præcis og informerende igennem SEO-udvalgte søgeord ved dit ALT-Tag.

5. Du skal udnytte Feature Snippet

Det vil være dumt ikke at udnytte Feature Snippet, hvis du har muligheden. Feature Snippet er en af Googles værktøjer til at give relevante hjemmesider mere opmærksomhed ved bestemte søgninger. Du skal se det som en ekstra bid af information ved søgninger, men også som blikfang.

Hvilken en har du lyst til at klikke på? Den med billedet tilknyttet, ikke? Ved at bruge et billede direkte ude på SERP af din service, produkt eller lignende fanger du de søgendes opmærksomhed. Billeder er og bliver blikfang for os mennesker. At bruge Feature Snippet er en nem måde, hvorpå du kan gøre din hjemmeside bemærket, og chancen for kliks er markant højere.

Kort opsummeret: Udnyt Feature Snippet og fang de søgende med billeder for en højere CTR.  

Du kan altid kontakte os her i Conversio, hvis du ønsker hjælp til din SEO-optimering i en billedmæssig sammenhæng. Vi har et fantastisk hold af SEO-specialister, som vil hjælpe dig på vej til en bedre rangering og eksponering på diverse søgemaskiner. Ring til os på 70 666 500 eller skriv til os på [email protected].

Har du spørgsmål til digital marketing?

Du er altid velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål vdr. digital marketing.

Johannes Helleland
Johannes Helleland

Client Director, Partner