Conversio

Er din webshop klar til nye EU krav om webtilgængelighed?

16 Juni, 2025

  • Andet

Skrevet af: Astrid Bruun-Villadsen

Det her er måske ikke det mest spændende blogindlæg, du kommer til at læse, men det er et af de vigtigste. Om 5 minutter er du forhåbentligt inspireret til nye måder at styrke din webshops image og tilmed øge konverteringer

Fra den 28. juni 2025 skal bl.a. danske webshops leve op til nye krav om webtilgængelighed. EU’s nye regler forpligter webshops og websites, der sælger produkter eller tjenester til at fungere for alle – også for personer med handicap eller andre funktionsnedsættelser.

Det lyder måske som en ressourcetung arbejdsopgave uden gevinst for webshopejerne. Her tager du fejl – heldigvis.

Vi gennemgår alle aspekter, du skal tage stilling til, og kommer med bud på, hvordan du kan udnytte de nye krav til din fordel.

Hvad er de nye krav til webtilgængelighed?

EU har vedtaget regler, der skal hjælpe med at gøre webshops tilgængelige for alle. Det kan koges ned til fire egenskaber, som din webshop eller dit website skal indeholde. 

1. Tilgængelighed

Indhold skal kunne opfattes gennem flere sansekanaler.

Alt indhold skal kunne opfattes gennem mindst 2 sensoriske kanaler, eksempelvis syn og lyd eller video/grafik og tekst. F.eks. skal alle informationer på din webshop kunne afkodes af en skærmlæser. Altså skal billeder have beskrivende tekster, videoer skal have undertekster og vigtig information må ikke udelukkende kommunikeres via grafik. 

2. Navigation

Din webshop skal kunne betjenes på flere måder.

WCAG 2.1 niveau AA. Det lyder som en karakter fra Star Wars, men det står for Web Content Accessibility Guidelines. Indtil en fælles EU-standard er på plads (forventet 2025-2027), skal din webshop eller dit website overholde retningslinjerne i WCAG 2.1 niveau AA. De indeholder blandt andet et krav om tastaturnavigation. Hele webshoppen skal kunne bruges uden mus – også funktioner som “tilføj til kurv”, “gå til betaling” og “log ind”. Det betyder, at alle klikbare elementer skal kunne nås og aktiveres med tastaturet alene.

3. Brugervenlighed

Din websted skal være logisk at navigere.

Forhåbentlig opfylder din webshop allerede dette krav. Brugere skal nemlig hurtigt og simpelt kunne finde den information, de leder efter, og nå deres søgeintention.

Samtidig skal din webshop guide brugeren til korrekt udfyldelse. Uanset om det er login, tilmelding til nyhedsbrev eller checkout, skal alle formularer være korrekt mærket med labels. Eventuelle fejl i udfyldelsen skal forklares klart – f.eks. hvis et felt er glemt eller en adgangskode ikke opfylder kravene. 

4. Driftsikkerhed

Din webshop skal være teknisk stabil og understøtte diverse hjælpemidler – også på telefonen.

Koden bag din webshop eller dit website skal være skrevet korrekt, så brugere med forskellige behov kan tilgå din shop med diverse hjælpemidler. Og så skal din shop køre stabilt på både computer og telefon. 

 

Hvem er omfattet af de nye krav til webtilgængelighed?

Er din webshop eller webiste overhovedet omfattet af de nye krav om webtilgængelighed? Tjek skemaet herunder. Er du i tvivl? Tag kontakt til os, så finder vi ud af det. Der er ingen grund til at udsætte en lovpligtig forbedring af din webshop.

 

Hvad betyder de nye krav til webtilgængelighed konkret for webshops og websites?

De tekniske krav til webtilgængelighed kan virke omfattende, men i praksis handler det om én ting: at gøre din webshop brugbar for alle – uanset fysiske eller kognitive forudsætninger. Mange af løsningerne er hverken komplicerede eller dyre, men de gør en stor forskel for brugere med handicap. Her er nogle konkrete eksempler:

Størrelsesguiden skal kunne læses af alle

Sælger du tøj, er det ikke nok, at størrelsesguiden vises som et billede eller en grafik. Brugere med skærmlæsere skal også kunne læse indholdet. Det kræver, at guiden enten findes som tekst på siden eller er forsynet med en korrekt alternativ tekst.

Video og pop-ups skal være tilgængelige

Hvis dit website eller din webshop bruger video eller pop-ups – f.eks. produktpræsentationer eller tilbud – skal disse kunne styres med tastatur. Videoer bør desuden have undertekster, så brugere med hørenedsættelse kan følge med.

Farver må ikke være den eneste indikator

Det er ikke tilstrækkeligt at kommunikere eksempelvis fejlindtastning med farver alene – f.eks. ved at markere et felt med rød kant. Der skal også være tekst eller et ikon, der tydeligt forklarer, hvad der er galt.

Sessioner må ikke udløbe uden varsel

Hvis en bruger bliver logget ud automatisk – f.eks. efter inaktivitet under betaling – skal systemet varsle det og give mulighed for at forlænge sessionen. Ellers kan brugeren risikere at miste indtastede oplysninger uden at forstå hvorfor.

Kort sagt: Tilgængelighed handler ikke om at lave en ny webshop – men om at sikre, at alle kan bruge den, du allerede har.

 

Hvad får din webshop eller dit website ud af de nye krav til webtilgængelighed?

Webtilgængelighed er ikke blot et teknisk add on eller et juridisk krav. Det er en investering i fremtidssikring, konverteringsoptimering og ansvarlig branding for din webshop. 

En mulighed for branding og værdifulde indsigter

De kommende EU-krav er en oplagt anledning til at se på tilgængelighed som en del af den samlede brugeroplevelse. En tilgængelig webshop kan åbne for en bredere målgruppe og bidrage til højere konverteringsrater – blandt andet ved at fjerne tekniske barrierer, der i dag forhindrer nogle brugere i at gennemføre køb.

Derudover sender tilgængelighed et klart signal om inklusion og ordentlighed, på samme måde som jeres CSR- og bæredygtighedspolitikker.

Samtidig får du værdifuld indsigt i, hvordan forskellige brugere navigerer på dit site – indsigt, som i sidste ende kan styrke den generelle brugervenlighed og øge din konverteringsrate.

Din SEO vil takke dig 

Tilgængelighed hjælper ikke kun brugere med handicap – det styrker også din synlighed i Google. Når du f.eks. tilføjer alt-tekster til billeder, gør du dem både læsbare for skærmlæsere og indekserbare for søgemaskiner. Et klart overskrifthierarki hjælper Google med at forstå sidens indhold, og semantisk korrekt HTML gør det nemmere at indeksere strukturen. Med andre ord: Tilgængelighed forbedrer ikke bare brugeroplevelsen – den kan også give din SEO et løft.

Sidst, men ikke mindst, er det selvfølgelig en god ide at følge myndighedernes anbefalinger og krav – før det bliver et problem.

 

Hvorfor haster det at tage stilling til de nye krav til webtilgængelighed?

Hvis du ikke sørger for at tilpasse din webshop eller dit website i tide, risikerer du en række konsekvenser. Både juridiske og økonomiske.

Dokumentationskrav og efterprøvning

Hvis du ikke opfylder ét eller flere krav til tilgængelighed, skal du kunne dokumentere, hvorfor det ikke har været muligt – f.eks. på grund af tekniske begrænsninger eller uforholdsmæssige omkostninger. Denne dokumentation skal udarbejdes og kunne fremvises i mindst 5 år. 

Det betyder, at du som webshopejer er forpligtet til at have en klar intern proces for, hvordan undtagelser vurderes og beskrives.

Risiko for klager og kontrolsager

Brugere med handicap har ret til at klage over utilgængelige webshops og websites, og i takt med at kravene træder i kraft, kan det forventes, at antallet af klager vil stige. Det kan sætte gang i sager, hvor din webshop bliver underlagt kontrol af relevante myndigheder, herunder Sikkerhedsstyrelsen. En kontrolsag kræver tid og ressourcer af dig – både til at dokumentere din webshopløsning og potentielt rette op på forhold, som ikke lever op til kravene.

Juridiske og økonomiske konsekvenser

Manglende overholdelse af de nye krav kan i sidste ende føre til påbud, og i grove tilfælde bøder eller andre sanktioner. Det betyder, at det ikke blot er et spørgsmål om at gøre din webshop tilgængelig for flest muligt – det handler også om at sikre din forretning mod potentielle retslige og økonomiske problemer.

Hvordan sørger du for at du lever op til de nye krav til webtilgængelighed?

Hvis du vil sikre, at din webshop lever op til kravene om webtilgængelighed, kan Conversio hjælpe dig hele vejen.

I vores ecommerce-afdeling sidder specialister, der arbejder med webtilgængelighed hver dag. De hjælper gerne med både rådgivning og implementering. Uanset om I selv vil stå for arbejdet, eller I har brug for mere hands-on hjælp. 

Vi starter altid med en kortlægning af jeres nuværende webshop eller website. Ofte vil der være lavthængende frugter, som nemt kan tilrettes. Men i de fleste tilfælde kræver ordentlig udført tilgængelighed også justeringer i både design og kode. Derfor laver vi en dybdegående analyse og identificerer konkrete forbedringsområder på jeres webshop.

Når analysen er færdig, gennemgår vi vores anbefalinger med jer og overleverer en kort rapport. På den måde får I det fulde overblik og kan tage stilling til, hvad I selv vil stå for – og hvad vi eventuelt skal hjælpe jer med.

Uanset om I har brug for en komplet løsning eller blot en faglig sparringspartner, kan vi tilpasse vores hjælp til jeres behov og ressourcer.

Skal vi hjælpe dig med at leve op til de nye krav til webtilgængelighed?

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe jer med at få en mere tilgængeligt og brugervenligt webshop, så tag endelig kontakt til en af vores specialister på mail [email protected].