Hvordan vurderer søgemaskinerne mine webtekster?

Skrevet af
Udgivet
Kategori
SEO
Længde
8 min.

Indholdsfortegnelse

På trods af at søgemaskinernes samlede algoritmiske vurdering af et website og dennes placering er hemmelig, så kender vi nogle af de mest væsentlige parametre, som søgemaskinerne vurderer dine webtekster ud fra, når de organiske placeringer skal rangordnes.

For at opnå topplaceringer i dag er det uhyre vigtigt, at dine webtekster er spændende, informative, læsevenlige, korrekturlæste og indeholder primære søgetermer, så du både tilfredsstiller brugerne og søgemaskinerne. Det gælder altså om at dukke op i søgeresultaterne og være tilstede med relevant indhold, der besvarer den besøgendes spørgsmål bedst og hurtigst muligt.

Hvis ikke dit indhold giver værdi, så vil brugerne med stor sandsynlighed klikke sig væk fra websitet og tilbage til SERP for at finde noget, der er bedre. Det, at indholdet ikke giver værdi nok, kan skyldes, at dit content ikke er fyldestgørende, troværdigt eller interessant nok til at fastholde brugerne. Og det kan have negative konsekvenser for både dine rangeringer og organiske eksponeringer.

I det følgende indlæg vil du blive præsenteret for de mest væsentlige parametre og optimeringsfaktorer, der er vigtige at integrere i dine tekster, når du skal forfatte SEO-venligt content til din hjemmeside.

1. Optimér din webtekst med beslægtede og relaterede ord

I dag bliver webtekster krediteret med høje rangeringer i søgeresultaterne, hvis du formår at skrive emnemålrettet content, der ikke blot gentager og omhandler hovedsøgeordet, men som også berører relaterede emner og beslægtede søgeord. Dette vurderes blandt andet ud fra, hvilken information du har gjort tilgængelig på dit website og naturligvis kvaliteten af det.

Inden for webtekstoptimering taler man her om Google RankBrain, som er en algoritme, der bruges til at behandle og forstå søgeresultaterne. RankBrain kan fortolke de søgninger, som brugerne indtaster for at finde sider, der ikke nødvendigvis indeholder de nøjagtige ord, der blev søgt efter. Det betyder, at et website, der bedst dækker et søgeemne med relaterede søgeord, ofte vil blive rangeret højere.

Beslægtede søgeords betydning for dit website

Din teksts relevans for forskellige søgeord indgår således i søgemaskinernes samlede vurdering af din hjemmeside. Derfor bliver dine tekster sammenholdt med søgeordene for deres betydning og kontekst samt sammenhænge med andre beslægtede og relaterede ord.

Du optimerer dine webtekster ved at sørge for at skrive varieret, bruge beslægtede termer og branchespecifikke fagord, hvor det er muligt, og hvor det giver mening. Det handler altså om at være tilstede med relevant indhold til den rette målgruppe. På den måde kan du tage ejerskab over det emne, du er ekspert i, og som dine kunder søger information om.

Hvis du fx sælger akustiske guitarer og ikke skriver dette i dit indhold, men i stedet skriver mere generisk ”Køb guitarer her”, vil en masse brugere, som måske ønsker elektriske guitarer, klassiske guitarer, spanske guitarer osv. også få vist denne side, hvilket jo ikke er relevant for dem. Du får måske mange besøgende, men ikke de rigtige. Samtidig vil de brugere, som søger ”akustiske guitarer”, ikke få vist din hjemmeside som en af de første muligheder på deres søgning. Du vil med andre ord blive forbigået af dine egentlige kunder og klikket på af de forkerte, fordi du ikke udnytter de rigtige beslægtede søgeord.

2. Webtekstens relevans krediteres med høje rangeringer

Skriver du webtekster, der er relevante for brugerne og som giver dem værdi, vil du sandsynligvis opleve, at de pågældende landingssider bliver krediteret med høje rangeringer af søgemaskinerne.

Her er det vigtigt, at du ikke sidder og forsøger at gætte dig frem til, hvad dine kunder vil høre eller ønsker at finde. Nej, du skal optimere dit digitale indhold i forhold til søgemaskinerne som Google og Bing igennem søgemaskineoptimeret content.

Hos Conversio ApS anvender vi i høj grad marketingværktøjet StoryBase i udarbejdelsen af målrettet, digitalt indhold. Denne ”omvendte søgemaskine” kan nemlig fortælle, hvad potentielle kunder ønsker gennem nøjagtige søgeformuleringer. Her får vi indsigt i, hvad brugernes udfordringer er ved hjælp af søgeforespørgsler, der er udformet som spørgsmål. Derudover får vi information om, hvem brugerne er via detaljerede demografiske oplysninger.

For selvom vi skriver til mennesker, så skriver vi også til søgemaskinerne, så de kan vise det til de rette mennesker. Når det kommer til godt content i SEO-venlig udgave, skal man derfor tænke på mennesket bag skærmen og søgemaskinerne på skærmen. Det er nemlig sådan, man får mest succes med sit indhold online. Med andre ord bør du derfor have gang i det umagepar – Storytelling og SEO.

3. Webtekstens kvalitet og struktur påvirker placeringerne

Det tekstuelle indhold har gennem de seneste år fået en større betydning for, hvor godt et website performer i søgemaskinerne. Især Google har stort fokus på at tilbyde brugerne det bedst mulige indhold i forhold til det, de efterspørger.

Hvor det før i tiden var muligt at opnå gode placeringer ved at plastre indhold til med korrekte søgeord, så er det i dag noget, der bliver slået hårdt ned på og i værste fald straffes i form af dårlige placeringer eller udelukkelse. Selvom det er meget vigtigt at tænke på søgemaskinerne, må du ikke glemme modtagerne af dine tekster. Det er trods alt dem, der skal købe dine produkter eller bruge dine services.

Derfor handler en stor del af SEO i dag om at have en forståelse for, hvordan man skriver værdifuldt indhold. Værdifuldt indhold er tekster, der engagerer brugerne og samtidig er unikt og brugbart. Det er altså blevet langt vigtigere, at du skriver indhold, der er henvendt til brugeren fremfor søgemaskinerne.

Det bedste digitale indhold er ofte i korte afsnit, i korte sætninger og punktlister krydret med de rette søgetermer og mange andre SEO-faktorer, man skal have indarbejdet i sit content. Mangler du inspiration og gode tips til, hvordan man skriver godt content, så kan du læse meget mere om netop dette i et af vores tidligere blogindlæg.

4. User Engagement Data har indflydelse på resultatsiderne

I sidste instans giver gode placeringer i søgemaskinerne en øget CTR og unikke muligheder for at forbedre din virksomheds konkurrenceevne, troværdighed og autoritet i søgemaskiner som Google og Bing. Hvis du ønsker succes online, bør du derfor også fokusere på at skabe et brugervenligt website, som giver de besøgende en god oplevelse og øger kundeengagementet. Forvirrende websites med intetsigende indhold og tekniske fejl vil blive bedømt hårdt af dine brugere og straffet med et klik tilbage til SERP.

Google anvender nemlig User Engagement Data som et parameter i deres rangering af websites. Disse data sammenlignes med andre websites i samme branche og er relevante i forhold til den pågældende søgning, som brugerne foretager sig. Alt efter hvor højt eller lavt brugernes engagement er inden for forskellige punkter sammenlignet med andre websites, vurderes dit website herefter af søgemaskinerne.

Machine Learning – Algoritmer, der fortolker forespørgsler og forstår hensigter

Google bruger Machine Learning til at forstå brugerens intention, så de kan levere de mest relevante resultater ved at besvare spørgsmålet bedre, end det er blevet stillet. Når dette kombineres med Google Hummingbird, der matcher svarene i SERP og ser på søgeforespørgslens samlede betydning og ikke kun de enkelte ord, så giver det et rigtig godt udgangspunkt for det bedste resultat.

Med RankBrain lærer Google, på en meget avanceret måde, præcis, hvad folk klikker på, og hvorvidt de er tilfredse med resultatet, når de klikker igennem søgeresultaterne. Google er således i stand til at forstå, hvordan brugerne agerer i SERP’en.

Hvis resultaterne ikke var tilfredsstillende ved en given søgning, så risikerer man en dårligere placering næste gang, der foretages en lignende søgning. Derfor er det i langt højere grad vigtigt at have content, der besvarer det, som de besøgende leder efter. Hvis du vil opnå den maksimale værdi af din organiske trafik, bør du derfor have større fokus på CTR i SERP, og tiden dine brugere er på siden.

Ønsker du at benytte dig af Machine Learning ligesom Google, kan du med fordel læse blogindlægget “Kunstig intelligens i e-handel“, hvor du bliver præsenteret for hele 3 måder, hvorpå det kan styrke din webshop.

Ved at optimere dit indhold kan du øge sessionsvarigheden og din Click-Trough-Rate:

  • Du kan øge din CTR ved at skrive indbydende og vedkommende title tags og metabeskrivelser med de relevante søgeord.
  • Dit indhold skal være emnemålrettet og tilknyttet de primære søgeord.
  • Skriv kvalitetscontent, der fanger brugernes opmærksomhed og får dem til at blive længere.
  • Intern linkbuilding guider brugerne rundt på websitet og frister dem med andre spændende sider, så du kan fastholde dem i længere tid.

På stort set alle hjemmesider vil der være forbedringsmuligheder, når det gælder User Engagement Data. Selvom dit website eller din webshop klarer sig godt, vil den aldrig være for fin til forbedringer. Det handler om at følge med tiden, så selvom din hjemmeside klarede sig godt sidste år, eller gør det nu, kan der sagtens ske uforudsigelige ændringer. Verden udvikler sig, det bør din hjemmeside også gøre.

Opnå forbedret synlighed ved at optimere dine webtekster

Desværre ved vi ikke, hvor meget de enkelte, ovenstående parametre bliver vægtet i søgemaskinernes samlede websitevurdering. Vi vil dog klart anbefale, at der altid bør være fokus på emnemålrettet content, der giver værdi samt User Engagement, da adskillige undersøgelser viser, at RankBrain behandler søgeresultaterne efter brugeradfærd og udvælger søgeplaceringer herefter.

Uanset om du ønsker, at dine besøgende skal købe dine produkter, gøre brug af dine services eller tilmelde sig dit nyhedsbrev, så er det vigtigt at have relevant og værdifuldt content på sit website – ikke mindst for at skabe flere leads og øge konverteringsraten.

Hvis du har spørgsmål vedrørende din SEO-strategi eller brug for kompetent rådgivning til udarbejdelse af dine webtekster, er du mere end velkommen til at kontakte os telefonisk på +45 70 666 500 eller sende en skriftlig henvendelse på mail til [email protected]. Vi vil med glæde hjælpe dig på vej mod mere SEO-venligt content i jagten på højere rangeringer.

Har du spørgsmål til digital marketing?

Du er altid velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål vdr. digital marketing.

Johannes Helleland
Johannes Helleland

Client Director, Partner