Er der liv udenfor Google?
Der er ingen tvivl om, at Google er verdens største søgemaskine. Men du kan sikkert huske Yahoo, Jubii og måske ligefrem Alta Vista. For der findes selvfølgelig andre søgemaskiner, som kan blive aktuelle for dig og din markedsføring.
Vi giver dig et overblik i dette blogindlæg, hvor du også kan læse om nogle lidt mere obskure søgemaskiner.
Før vi går i gang med at lave en liste med beskrivelser, vil vi gerne lige komme ind på nogle sider, der som sådan ikke er søgemaskiner.
I forhold til søgninger på produkter er Amazon den største søgemaskine i verden. I dag står Amazon for 54 % af produktsøgninger og er derfor den største søgemaskine for e-commerce.
Der er over 500 millioner produkter på Amazon, og mere end 2/3 af alle klik sker på den første side af Amazons søgeresultater. Så der er tale om en effektiv maskine, som i dag står for 47 % af alt onlinesalg i USA og hele 5 % af det samlede detailsalg i landet.
Man kan også kalde YouTube og ligefrem Facebook for søgemaskiner. YouTube er faktisk verdens andenstørste søgemaskine målt på antal søgninger.
Men det er stadig primært en videotjeneste, mens Facebook nok mere kan ses som et sted, hvor man med forskellige bagtanker søger efter mennesker.
Google – den urørlige mastodont
Kræver næppe nogen videre introduktion. Google ligger sikkert nummer et i verden med en klar forskel i forhold til nummer to på listen, Bing.
I november 2018 stod Google for 73 % af alle søgninger, mens Bing kun stod for 8 %. Google dominerer også mobil- og tabletsøgninger via en markedsandel på 81 %.
Det er også nemt at annoncere på med Google AdWords eller med Google Shopping. Derudover kan du bruge Google Analytics til at måle brugeradfærd på din egen webside.
Bing – udfordreren fra Microsoft
Microsofts forsøg på at udfordre Google har ikke overbevist brugerne om, at tjenesten er et seriøst alternativ til Google. Andelen af brugere ligger konstant under 10 %, selv om Bing er default-søgemaskine på Windows-PC’er.
I 2015 var Bing dog ganske godt kørende i USA, hvor 21% af alle internetsøgninger i 2015 blev foretaget via Bing. Og hvis du holder godt øje, kan du se, at Bing benytter sig kraftigt af product-placement i serier og film.
Men fiktion afspejler som bekendt ikke nødvendigvis virkeligheden.
Til gengæld kan det give rigtig god mening at annoncere på Bing, da priserne er markant lavere end på Google. Især hvis din målgruppe er lidt ældre mennesker. Bing kommer som standardbrowser på PC’er, og ikke alle har overskud eller viden til at skifte søgemaskine.
Yahoo – den detroniserede mester
Der var engang, hvor Yahoo var den dominerende søgemaskine i verden, men ved Googles fremkomst gik det hurtigt ned ad bakke i forhold til antallet af brugere.
Yahoo er dog stadig en af verdens største udbydere af e-mailtjenester, og søgemaskinen ligger nummer fire i verden målt på antal søgninger.
Siden 2015 har Yahoo leveret søgerelaterede tjenester til Google, hvilket betyder, at Yahoos søgeresultater i realiteten er genereret af Google.
Jubii – den danske pioner
Tjenesten var Danmarks første og største søgemaskine og blev lanceret i 1995. Siden blev den i 2000 solgt til tyske LYCOS og blev en del af LYCOS internationale satsning på portal-/søgemaskine-markedet.
I 2009 blev Jubii købt tilbage på danske hænder og er sidenhen blevet et nyhedsmedie under Nordjyske Medier. Siden har stadig en søgefunktion, men den leveres af Google.
Ecosia – den klimabevidste søgemaskine
Internettet er en af de store klimasyndere, og det har søgemaskinen Ecosia besluttet sig for at gøre noget ved. 80 % af reklameindtægterne fra internetsøgninger går til at plante træer, hvor der er mest brug for dem, f.eks. i Burkina Faso, Madagaskar, Indonesien og Peru.
Så ved at anvende Ecosia er du ikke bare med til at gøre verden mere grøn, du er også med til at støtte projekter i lokalsamfund i hele verden. Chrome giver også mulighed for at tilknytte Ecosia til dine søgninger.
DuckDuckGo – søg i fred
Hvis du bekymrer dig meget om dit privatliv, når du bruger internettet, så er DuckDuckGo sikkert noget, du bør udforske. Søgemaskinen har over 25 millioner faste brugere, som dermed kan leve et nærmest reklamefrit liv på internettet.
DuckDuckGo gemmer ikke dine søgeresultater, hvilket betyder, at du ikke mødes af annoncer baseret på dine søgninger, som du gør hos Google.
Du kan nemt tilføje DuckDuckGo til Chrome, hvis du vil prøve tjenesten af. Andre søgemaskiner med fokus på digitalt privatliv er fx Qwant og Peekier.
Kiddle – den børnesikrede søgemaskine
Google giver adgang til mange ting, der er spændende for voksne, men som ikke nødvendigvis er egnet for børn. Google har dog en SafeSearch-funktion, men med Kiddle får du et godt alternativ til børnesikrede søgninger.
Søgningerne leveres af Google, men Kiddle er ikke et officielt Google for Kids-produkt.
Internet Archive – find de gamle sider
Hvis du vil vide, hvordan et website så ud før i tiden, kan archive.org hjælpe dig med digitalt materiale siden 1996.
Et interessant værktøj, når du vil blive klogere på den designmæssige udvikling af internettet de sidste 20 år.
Andre store søgemaskiner
Der findes en række virkelig store søgemaskiner, som ikke er så relevante på det danske marked. Det er fx Ask.com og AOL.com, som begge koncentrerer sig om det amerikanske marked.
Derudover er tjenester som kinesiske Baidu, der er verdens andenstørste ”rene” søgemaskine, og russiske Yandex.ru meget populære regionalt.
Vil du vide mere?
Som du kan se, er der faktisk masser af liv uden for Google. Flere af de nævnte søgemaskiner kan også blive relevante for din markedsføring, så hvis du er interesseret i at vide mere om, hvordan søgemaskiner kan hjælpe din virksomhed eller dit brand? Så ring til os på 70 666 500 eller send en mail til [email protected].
Har du spørgsmål til digital marketing?
Du er altid velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål vdr. digital marketing.
