Er Amazon fremtidens markedsplads for e-handel?

Skrevet af
Udgivet
Kategori
E-handel
Længde
4 min.

Indholdsfortegnelse

Online markedspladser som Amazon, eBay og Alibaba erobrer stadig større andele af den globale e-handel.

Derfor er det ikke overraskende, at især Amazon forventes at blive en vigtig salgskanal i fremtiden, og det kommer til at gå hurtigt.

Amazons vækst gælder såvel i Danmark som i udlandet. Men hvis de danske virksomheder vil være med i kapløbet, er det afgørende, at de tilegner sig viden om de digitale markedspladser og deres muligheder.

På den måde kan de træffe kvalificerede beslutninger om, hvorvidt de ønsker at være tilstede eller ej.

I USA udgjorde online markedspladser i 2019 som f.eks. Amazon 43% af den samlede omsætning for digitale salgskanaler. I Tyskland var det 55%.

Uanset om det er salg til forbrugere eller professionelle indkøbere, så æder markedspladserne store markedsandele i de lande, hvor de er tilstede, og det skaber en helt ny konkurrencesituation.

Mere e-handel vil rykke over på online markedspladser

I dag er det kun ganske få danske virksomheder, der sælger deres produkter på online markedspladser.

Industriens Fond, som står bag projektet: ”E-eksport via online markedspladser”, konkluderede i en analyse fra 2018, at hele 90% af de danske handels- og producentvirksomheder endnu ikke er at finde på de online markedspladser.

Og det er på trods af, at 3 ud af 4 virksomheder selv mener, at markedspladserne inden for de næste par år vil påvirke markedsstrukturerne, herunder måderne hvorpå de selv sælger til kunderne.

Selvom interessen for de globale markedspladser er stor hos de danske virksomheder, er langt de fleste afventende. Det skyldes muligvis manglende strategiske overvejelser samt ukvalificeret viden om de forskellige platforme.

Når det gælder Amazon, mangler mange grundigt indblik i, hvad det vil få af betydning for deres forretning, når eller hvis markedspladsen indtager det nordiske marked.

Amazon er især stærke på pris og leveringstid. Derfor frygter mange små og mellemstore webshops, der sælger direkte til forbrugerne, en konkurrenceforvridende situation, hvor de ikke har en chance.

Uanset om man ser Amazon som en trussel eller en ny salgskanal, er én ting sikkert. Mere og mere e-handel vil rykke over på online markedspladser som AmazoneBayAlibabaWish og Etsy.

Amazon er verdens største online markedsplads

Jeff Bezos grundlagde Amazon i 1994 som en internetboghandel. Allerede dengang påstod han, at platformen var meget mere end blot en webshop.

Med målet om at gøre det enklere for forbrugerne at shoppe online, har grundlæggerens vision altid været at blive den mest kundefokuserede virksomhed i verden ved at tilbyde det største udvalg til de bedste priser og med den størst mulige bekvemmelighed.

I dag er Amazon verdens største online markedsplads og omsatte i 2018 for over 232 milliarder dollars. Amazon er aktiv på 13 markeder, hvilket giver dig mulighed for at sælge til kunder i mere end 180 lande.

Netop derfor kan markedspladsen blive en vigtig salgskanal for mange danske virksomheder i fremtiden.

Amazon repræsenterer et enormt kommercielt potentiale

Selvom flere danske virksomheder har fået øjnene op for Amazon, så er det ikke mange, som formår at udnytte platformens kommercielle potentiale.

Ifølge FDIH’s E-handelsanalyse var Amazon nemlig den netbutik, som næstflest danskere besøgte i 2018. Der er derfor et enormt potentiale i Amazon som salgsplatform for danske virksomheder.

Inden du begiver sig ud i en satsning på Amazon, bør du gøre dig nogle strategiske overvejelser:

  • Er Amazon relevant for dit produkt?
  • Er din virksomhed klar til Amazon?

Konkurrencen er benhård. På Amazon handler det om konverteringer og omsætning. En succesfuld implementering på Amazon bygger på indsigter. Du bør derfor sætte dig ind i dine muligheder og eksekvere på baggrund af data, hvor en dynamisk markedsforståelse er vigtig.

For at vinde på Amazon skal du hele tiden vurdere, hvad der virker, og hvad der ikke virker for din forretning. På samme måde, som du kender det fra Google, har dit content og budstrategi stor betydning for din succes.

Men for at få de bedste hyldepladser i Amazon bør du også overveje, hvordan du bedst indsamler anmeldelser, og hvad du kan gøre for at få en god Amazon Ad Rank, samt hvorvidt det er værd for dig at etablere egen brand store.

Generelt performer stærke brands bedre på Amazon, og derfor har et stærkt og veletableret brand stor betydning. Hvis dine produkter allerede bliver solgt på Amazon af andre lokale forhandlere, kan du ved at registrere dig som brandejer sikre en større indflydelse og kontrol over dit brands content.

Lige nu er interessen stor for at komme i gang med at sælge produkter gennem Amazon. Vil du vide mere om, hvordan fremtiden for e-handel ser ud eller hvordan vi kan hjælpe dig med at skabe vækst gennem digital indsigt? Så ring til os på 70 666 500 eller skriv en besked på [email protected].

FAQ for dette blogindlæg

Hvorfor skal jeg læse dette blogindlæg?

Fordi du er nysgerrig på, om Amazon har eksistensberettigelse i lille Danmark.

Hvem er dette blogindlæg relevant for?

Virksomheder, der overvejer at benytte Amazon til at sælge deres produkter.

Hvor langt er dette blogindlæg?

761 ord - ca. 4. minutters læsetid.

Hvad er de mest centrale emner i dette blogindlæg?

Amazon.

Har du spørgsmål til digital marketing?

Du er altid velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål vdr. digital marketing.

Johannes Helleland
Johannes Helleland

Client Director, Partner