Black Friday 2018 – Årets handelsdag, men overskygget af 2017

Skrevet af
Udgivet
Kategori
Nyheder fra Conversio
Længde
8 min.

Indholdsfortegnelse

Få indsigt i tendenser for 2018, kundecases, problemstillinger og optimeringsforslag

Nyt år og en ny Black Friday. Konceptet har vundet komplet indpas i Danmark. Vi forventer, at omsætningsrekorder bliver slået år efter år. Vi skrev det endda i 2017, men det skete dog ikke – Black Friday 2017 holder stadig omsætningsrekorden.

Grunden, til at omsætningsrekorden ikke blev slået, kan have en række årsager:

  • En stor gruppe hjemmesider gik ned natten til Black Friday
  • Black Friday er blevet til Black Week, hvilket spreder salgene
  • Forbruger træthed – Konceptet er blevet for udvandet, og responsen bliver derved mindre

TV2 Østjylland vurderer, at over 2.000 hjemmesider desværre gik ned natten til Black Friday grundet problemer med ledningsværket ved Powerhosting. Disse sites var derfor ikke tilgængelige i flere timer af shoppedagen, hvor der kunne være en del salg i specifikke brancher. Problemet blev løst lidt over kl. 10.00 fredag morgen. Dette ramte desværre også en række af vores kunder.

For flere butikker er Black Friday blevet til Black Weekog Black Weekend. Dette spreder salgene ud på flere dage, og vi slår derfor ikke omsætningsrekord på dagen, selvom ugen kan være den bedste uge for flere butikker.

Fordelen ved at starte salget inden Black Friday er, at du kan stjæle en del salg fra dine konkurrenter. Hvis kunden alligevel ville købe produktet, hvorfor så vente til fredag, når man om tirsdagen kan købe det hos konkurrenten?

MobilePay stiger med 93% i 2018 ift. 2017

Black Friday er ikke desto mindre årets største handelsdag og var en bragende succes for en lang række af vores kunder. Vi vil dog først vende et par tendenser i betalingsmulighederne, som er spændende at følge år for år, da dette kan give en indsigt, i hvilke betalingsmuligheder du bør implementere på dit website.

Det blev i 2018 til en omsætning på 1,94 mia. kr. via Dankort. Dette er et fald på 8% ift. sidste år. Den store vinder på betalingsfronten var helt klart MobilePay. Der var stadig langt fra samme omsætningstal som Dankortet, men tendensen var tydelig.

Hvis du ikke har denne mulighed på din webshop, så er det en god ide at få det implementeret, så du ikke mister kunder pga. mangel på en nem betalingsmulighed.

Det er interessant at se, hvordan en relativt sammenlignelig løsning kan begynde at overtage på betalingsfronten. At forbrugeren slipper for at skulle finde kortet frem og indtaste sine oplysninger, men blot skal swipe ’godkend’ på telefonen, gør hele forskellen.

Sådan maksimerede vi profitten på dagen – We’re doing it live!

Hos Conversio sad SEM-temaet og Client Manager-teamet klar hele fredagen for at sikre optimal performance på alle Google Ads konti kampagnerne. Vi kunne derved løbende kontakte vores kunder og hurtigt få diskuteret problemstillinger og eventuelt få allokeret et højere Google Ads budget, hvis deres performance var rentabel.

Vi havde nøgletal fra vores kunder på en storskærm, så vi i løbet af dagen kunne monitorere performancetallene på både store og små kunder. Udover dette havde vi også en række scripts kørende for at sikre rentabel performance, men mere om dette senere.

Udfordringen ved at optimere live på Google Ads er, at data’en i Google Ads og Google Analytics har forsinkelse, hvilket betyder, at den ikke live opdateres, men i stedet tilskrives efter en rum tid. Forsinkelsen på Google Ads er størst, hvor data’en ofte er forsinket op til 15 timer. Analytics rapporterer og tilskriver værdi hurtigere, hvilket ca. er hver time, hvilket gør det muligt at opdatere sine Google Ads annoncer på baggrund af dette.

Øvelsen bestod i at monitorere alle kampagner på tværs af alle kunder, der var en del af Black Friday, og hvis en kampagne havde en høj ROAS, øgede vi buddet og/eller budgettet på denne, så vi fik maksimeret kundens profit på dagen.

Vi havde, som der også vil blive nævnt senere, en kunde, der solgte et bestemt mærke tasker, som normalt havde en lav konverteringsrate, men som på Black Friday havde en konverterringsrate på 8%. Vi øgede buddet og budgettet markant og i løbet af dagen, fik vi sikret en høj omsætning til en profitabel ROAS.

Work smarter – Få mere for dagen med automatiseringer og scripts

Hos Conversio forsøger vi at begrænse så mange manuelle opgaver som muligt. Vi automatiserede fx budgetjusteringer, så de automatisk blev hævet og sænket før og efter Black Friday.

Vi automatiserede også i en grad budjusteringer, så de ikke blev håndteret manuelt, men i stedet blev justeret efter en række parametre så som klik, pris, konverteringer, ROAS og gennemsnitsplacering.

Vi fik samtidig notifikationer, hvis enkelte konti nærmede sig loftet på klikbudgettet og lignende advarsler, hvilket kan være uoverskueligt, hvis man manuelt skulle gennemgå alle konti. Så vi fik vi mulighed for at øge budgetterne, hvis performance var rentabel.

Overvåg kunder som ikke holder Black Friday

Det er utrolig spændende for kunderne at holde Black Friday, men du skal også huske at være opmærksom på de kunder, der ikke holder Black Friday. Selvom du ikke har tilbud på dine produkter, så kan dine Google Ads annoncer godt blive overklikket på dagen og bruge en stor del af dit klikbudget, men have en lav konverteringsrate eftersom at du ingen tilbud har.

Vi holdt derfor løbende øje med vores kunder, som ikke havde aktive Black Friday tilbud og satte kampagner/annoncegrupper, der brugte en del klikbudget, på pause, og som ikke omsatte grundet manglende tilbud. Nogle webshops valgte helt at slukke for al annoncering, hvis de ingen tilbud havde – netop for at undgå spildte kliks og penge.

Omsætningsrekord for flere af Conversios kunder

Selvom Black Friday ikke slog omsætningsrekorden, så slog flere af vores kunder omsætningsrekord på dagen og tog et skridt videre fra Black Friday 2017. Vi vil derfor gerne fremhæve enkelte af vores kunder fra separate brancher, som havde en utrolig rentabel aften.

Tallene er fra kundernes Google Analytics for dagen d. 23/11/18.

Case 1
Maling og tilbehør – Næsten en fordobling af omsætningen ift. sidste år

Kundens samlede omsætning for Black Friday 2017 var 271.800 kr., så omsætningen blev næsten fordoblet ift. sidste år. Mængden af transaktioner steg fra 203 i 2017 til 398 i 2018. Vi så derfor en utrolig rentabel aften i en branche, hvor man typisk ikke forventer en større mængde transaktioner på en Black Friday.

Case 2
Modebranchen – Næsten en fordobling af konverteringsraten

Kunden havde for nylig oprettet sit website, så der var desværre ingen data at sammenligne med ift. år 2017. På dagen var deres konverteringsrate 4,91%, hvorimod den normalt er på 2,5%. Der var dermed næsten en fordobling på dagen. Et interessant eksempel med denne kunde var, at et specifikt taskemærke solgte usædvanligt godt på dagen ift. normalt, hvor konverteringsraten på disse var meget lave, selvom de havde prisgaranti. Dette tyder på, at forbrugerne kun køber dette brand i specifikke tilbudsperioder.

Case 3
Jagtudstyr – En halv måneds omsætning på en enkelt dag

Kunden omsætter normalt for omkring 1,8 mio. kr. pr. måned, men omsatte på dagen for næsten 1 mio. kr. De fik i november 1258 konverteringer og 453 af disse var kun på Black Friday, hvilket påviste hvor købevillige forbrugerne er på dagen.

Case 4
Camping – Stigning på 300% i total omsætning

Kunden sælger fortelte, campingstole og lignende tilbehør til campingferien. I forhold til Black Friday 2017 så var totalomsætningen på webshoppen steget med 300%. Fra 67.789 kr. i 2017 til 271.384 kr. i 2018, hvilket er en utrolig udvikling fra år til år.

Vær beredt – Man kan ikke være for godt forberedt

For at være så forberedt som mulig, så drog vi hos Conversio til Dublin for at deltage i Googles Black Friday og jule workshop, og den 5. og 6. september deltog vi i Peak Performance eventet i Googles hovedkvarter. Fyldt med gode ideer og den nyeste viden fra eventet begyndte vi i samarbejde med kunderne at planlægge årets store shoppedag.

Her havde vi fokus på, hvilke produkter der skulle på udsalg, hvornår deres e-mails skulle sendes ud, hvilke display annonceringer, der skulle køres, hvilke landingssider, der skulle oprettes og mange andre optimeringer for at sikre det bedst mulige resultat på Black Friday.

Denne proces startede allerede i midt september, men du kan sagtens begynde at gøre dig tanker om dine tilbud og samspillet i din marketingsstrategi allerede i august, da en gennemtænkt plan kan gøre hele forskellen.

Du skal overveje, hvilke kanaler du vil bruge og hvilke, der vil være en god investering for dig. Du skal planlægge nyhedsbreve, og hvor ofte du vil sende disse ud – om det skal være dagen før, og hvilke tilbud du vil annoncere med. Der er en lang række overvejelser, som skal gøres for at sikre en rentabel Black Friday.

Maksimal profit på dagen – Vær synlig på de rigtige tidspunkter

Nedenfor ser vi et udsnit af performance fra vores kunde i modebranchen, hvilket er repræsentativt for aftenens forløb for størstedelen af vores kunder.

Black Friday salget startede allerede mellem midnat og kl. 1. Den snu forbruger holdte sig vågen, afventede de gode tilbud, købte en række produkter og gik derefter i seng. Der var derfor relativt stille indtil kl. 6, hvor salget igen startede og tog til fra kl. 8.

Vi så endnu en stigning kl. 10, hvorefter mængden af transaktioner var relativt lave indtil kl. 17, hvor størstedelen af befolkningen fik fri fra arbejde. Mængden af transaktioner faldt en smule under aftensmaden, men peakede derefter kl. 19 og faldt først igen omkring kl. 22 – 23.

Black Friday er ikke for alle

Selvom Black Friday kan være en utrolig profitabel dag for bestemte brancher, så er det ikke den ideelle dag for alle. Hvis du har en mindre virksomhed med begrænsede budgetter til marketing, så kan det være svært at konkurrere på dagen. Du kan også være i en branche, hvor der er priskrig i forvejen, og hvor flere prissænkninger ikke er rentable for dig. Er dette tilfældet, så spring dagen over.

Enkelte virksomheder gør endda et statement ud af det. Flere udenlandske og danske virksomheder boycotter Black Friday. Det kan godt være, at du ikke får omsætning på dagen, men du får sikkert tiltrukket en række nye kunder, der er enige i beslutning om at boykotte dagen.

Så selvom det virker svært at springe Black Friday over, så kan den bedste langsigtede plan være at sidde én enkelt dag over. Der er heldigvis 364 andre dage, hvor du kan have en profitabel forretning.

Husk, at du altid kan kontakte os, hvis du gerne vil skabe succes online – Black Friday eller ej. Vores hold af dygtige specialister sidder lige nu klar til at tage en uforpligtende samtale om dine muligheder og behov. Ring til os nu på +45 70 666 500 eller skriv til os på [email protected]. Du kan også bestille en gratis og uforpligtende Google Ads analyse hos Conversio.

Har du spørgsmål til digital marketing?

Du er altid velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål vdr. digital marketing.

Johannes Helleland
Johannes Helleland

Client Director, Partner