10 ranking faktorer til organisk vækst af YouTube videoer

Gennem årene har YouTube udviklet sig markant fra at være en platform, hvor vi ser små klip i ny og næ, til at være en af de helt store søgemaskiner. Faktisk ser 63 millioner unikke seere på verdensplan mere end 1 milliard timers video på YouTube dagligt – og dette er ikke bare passive seere, men folk der interagerer med det, de ser på forskellige måder.
Når vi ser på nutidens mediebillede, og det skifte vi er i, hvor vi bevæger os længere og længere væk fra traditionelle tv-pakker til fordel for streamingtjenester eller IoT (Internet of Things), så oplever vi i dag, at næsten 85% af alle voksne mennesker i alderen 18-49 år bruger flere enheder på samme tid. Bare tænk på, hvor ofte du selv har haft tv’et kørende, mens du har siddet med din telefon i hånden. I 2020 vurderes det endvidere, at der vil være hele 4 enheder pr. person. Så i fremtiden skal vi vænne os til, at vi har langt flere enheder forbundet til internettet.
Med alle de timer vi bruger på YouTube, så er platformen verdens andenstørste søgemaskine, der kun er overgået af mastodonten, Google. Derfor er YouTube en trafikkilde med særdeles lukrative muligheder. Hver eneste dag bliver der tilføjet enorme mængder content til YouTube, som du skal konkurrere imod, så hvordan bliver netop dit content fundet i en kæmpe jungle af videoer med katte, sport og professionelt indhold?
Optimér din organiske tilstedeværelse!
Ved at optimere din organiske tilstedeværelse mod de mest væsentlige faktorer, når det gælder YouTubes vurdering af content, vil du forhåbentligt kunne opleve en stigning i dine organiske eksponeringer og dermed opnå bedre rangeringer, som alt andet lige vil betyde en øget trafik.
Her er det vigtigt at huske på, hvad YouTubes egentlige eksistensgrundlag er – og nej, det er ikke reklamer! YouTube lever af, at vi ser indhold og meget af det. Derfor sætter søgemaskinen særligt pris på de store kanaler og personlige brands, som leverer kvalitetsindhold. Alt, hvad YouTube gør, handler om at forbedre brugeroplevelsen. Det vigtigste er dog, at brugerne får tilbudt relevant og værdifuldt content, så de bliver hængende. Først derefter kan YouTube begynde at tage penge for, at virksomheder køber reklameplads på deres platform.
Ligesom Google, der ejer YouTube i dag, så benytter den også en lang række algoritmer til at indeksere deres content. Skønt faktorerne for rangering i YouTube ikke er lige så mange som i Google, så er der flere faktorer, som menes at have indflydelse på rangeringen af content. I det følgende vil vi præsentere et uddrag af nogle af YouTubes vigtigste ranking faktorer, som du bør arbejde med for at opnå en højere organisk trafik. Forhåbentlig vil optimeringer på følgende 10 punkter hjælpe dig med at vækste din organiske tilstedeværelse på YouTube.
1. Minutes view
Lad os starte med den måske største faktor, som YouTube bruger til at bestemme om den video, man lægger op, har nogen værdi for brugerne. Nemlig den såkaldte minutes view, altså den tid brugerne faktisk bruger på at se dit content. Det er af stor betydning, om brugerne ser 50% eller 100% af din video, eller om de er blevet fanget af clickbait, hvor de hopper ind og ud af forskellige videoer, der er lavet med formålet om at opnå mange views. For at YouTube kan tilbyde det mest relevante indhold til sine brugere, er det derfor en vigtig rangeringsfaktor, at vi faktisk ser videoen.
Her bør du fokusere på at have godt indhold og forsøge at fange seeren så tidligt som overhovedet muligt, så de bliver hængende og ser hele videoen. Undgå kun at kigge på antal views af din video, men reelt gå op i, hvor meget af din video brugerne har set.
2. Keywords
Ligesom på enhver hjemmeside i Google er søgeord selvfølgelig også et vigtigt rangeringsparameter for YouTube. Her bør du arbejde med at angribe det rigtige søgeord i forhold til, hvad dit indhold reel set handler om. Navngiv dit content, så det giver mening, og hvis du kan udforme dit content efter allerede eksisterende søgeforespørgsler i YouTube, så bliver det meget lettere for søgemaskinen at tilbyde videoen til brugere, der søger på det specifikke søgeord eller at foreslå dit content som suggested videos, hvis du anvender en titel inspireret af aktuelle søgeforespørgsler.
En god måde, hvorpå du kan lave en søgeordsliste eller finde inspiration til de helt rette keywords, er ved at foretage en søgning på YouTube, som selv kommer med gode forslag. Her vil relaterede søgninger falde ned i din drop-down fra søgefeltet. Brug forslagene som ideer til at navngive dit eget indhold eller som guidelines til at udforme dit content omkring relevante søgninger. Du kan også bruge værktøjer som Google Trends eller Keyword Tool og TubeBuddy til at finde søgetermer og volumen for at optimere dine titler og gøre dem mere spændende at klikke på. Undgå at skuffe brugerne ved at gå fuld clickbait, hvis ikke dit indhold kan leve op til det, som overskriften lover.
3. Binging
En anden faktor udspringer af det, der sker, når vi bliver fanget i sofaen og ser det ene klip efter det andet! Binginger en faktor, som YouTube elsker. Ordets betydning henviser her til en periode af overforbrug, f.eks. når vi sluger det ene serieafsnit efter det andet på Netflix. Grunden til, at binging er en rangeringsfaktor for YouTube, hænger sammen med søgemaskinens higen på berettigelse i mediebilledet. YouTube er ikke bare en app, som vi bruger af og til for at se en video, men faktisk bruger vi den på samme vis, som vi bruger vores tv eller streamingtjenester, hvor vi bliver hængende i mange timer og ser klip efter klip.
Hvis du kan inspirere brugerne til også at se den næste video, om det så er din egen eller ej, så giver det et positivt kick back til alle videoer, som brugeren ser på sin sofa den dag. Dette kan f.eks. gøres ved de små kort, du kan sætte i slutningen af videoen eller ved at oprette søgeordsoptimerede playlister med dit indhold.
4. External traffic
YouTube ser ikke kun på, hvor mange brugere, der finder din video, men også på alt den trafik, der kommer ude fra. Ligesom ved det forrige punkt, så elsker søgemaskinen opmærksomhed og ekstern trafik, der sender de besøgende ind på platformen. Hvis din video tiltrækker meget ekstern trafik er chancen for, at seerne bliver hængende højere. Se det som en positiv omtale af din video, hvor YouTube vurderer, hvorvidt den er interessant eller ej på baggrund af seertallet.
Jo mere larm du kan lave omkring din video, jo bedre. Så læg videoen ud på din hjemmeside og på sociale medier som Facebook og Instagram. Her kan du med fordel også sende den ud på mail i dit nyhedsbrev for at skabe ekstra opmærksomhed. Lige så meget energi som du lægger i at lave en fed video, skal du også lægge i at fortælle hele verden om den.
5. Interaction
Her kan der gå lidt Simon Spies i den; ”al omtale er god omtale.” YouTube ser nemlig på brugernes interaktion med videoen, herunder hvor mange, der kommenterer eller ”liker”. Uanset om det er positive kommentarer, eller om det er brugere, der diskuterer og kommer med negative kommentarer, så tæller det. Selv når brugerne blot liker eller disliker dit indhold, så er det forsat mængden af interaktioner, der betyder noget, og her tæller dine svar med! Der er nogle forskellige måder, brugerne kan tilkendegive deres interaktion på:
- Comments
- Subscriptions
- Likes/Dislikes
- Shares
Så når vi mange gange ser de forskellige Youtubere derude, som ønsker, at vi skal kommentere, dele eller abonnere, så er der faktisk mening med galskaben.
6. Thumbnails
Thumbnails er det lille billede eller en illustration, som vi ser før, at vi overhovedet vælger at klikke på videoen. Her handler det udelukkende om det visuelle og at vække brugernes appetit. De 2 største kilder til views på YouTube er søgninger og suggested videos, så her er det vigtigt at lave et flot visuelt søgeresultat, der fanger brugernes opmærksomhed.
Stil dig selv spørgsmålet: ”Hvorfor skal brugerne klikke på netop min video frem for alle de andre?”
Ved at gøre billedet sjovt eller spændende øger du chancen for, at brugerne vil vælge din video frem for konkurrentens. Her kan det evt. være en god idé at tage et kig på de andre videoer, som du konkurrerer imod og se, hvad de gør. På den måde kan du lave en endnu bedre version.
7. Description
En god gammeldags beskrivelse af din video er alfa og omega. Få nu fortalt brugerne i beskrivelsen, hvad din video handler om. Vi arbejder med en søgemaskine, som skal have alt den hjælp, den kan få for at forstå dit indhold. YouTube er afhængig af den titel og tekst, som tilknyttes den enkelte video. Derfor er vigtigt, at du giver en så nøjagtig en beskrivelse af videoen som muligt.
Når du f.eks. laver en video omkring: ”Hvordan virker en varmepumpe?”, så skriv lidt omkring processen. Det er her, du har mulighed for at fange relaterede søgninger end blot ved hjælp af din titel på videoen. Jo mere info du giver YouTube, jo bedre kan søgemaskinen indeksere dit content.
8. Platform abandonment rate
Smutter dine seer fra YouTube, når de ser din video? Hvor stor en del af den trafik, der kommer til din video, forlader selve søgemaskinen igen? Vi må ikke gøre YouTube ked af det, og det sker hver gang, vi får brugerne til at forlade platformen. Modsat den belønnende binging faktor, bliver du her straffet, hvis brugerne forlader YouTube hver gang, de ser din video.
Derfor bør du kraftigt overveje, hvorvidt du skal eksperimentere med at drive trafikken væk fra YouTube og over til noget andet, da det kan have negative konsekvenser for dine rangeringer og organiske eksponeringer.
9. Google listens to your video
Der er mange, som bliver ved med at sige: ”Husk undertekster på alle dine videoer”, især når man laver video på Facebook, hvor størstedelen bliver afspillet uden lyd. Men også for YouTube er undertekster en vigtig ingrediens, som gør det nemmere at forstå dit indhold. En undertekstfil er jo en hel fil med tekster og ikke andet, så her kan YouTube læse dit indhold og har derved noget mere information at arbejde med, som ikke kun er få ord i din titel, beskrivelse eller tags.
Lytter YouTube så til din video? YouTube kan faktisk lave automatiske undertekster, som kun bliver bedre og bedre, så det vil jo sige, at de rent faktisk lytter til din video. Her kan indholdet arbejde med eller mod dig, hvorfor det giver god mening at gentage din titel og keywords i selve videoen.
10. SEO in Google
De videoer, som ranker i Google, er ikke nødvendigvis de samme som de videoer, der ranker i YouTube, så her kan det godt betale sig at arbejde med ens SEO og ens organisk placering i Google samtidigt. Da Google jo ejer YouTube, vil der naturligt være mange ligheder, når det gælder om at få vist din video i søgeresultaterne. Det kan enten være, at du, udover det tidligere nævnte arbejde med keywords og beskrivelser, også laver linkbuilding direkte til videoen for at få den til at ranke i resultatsiderne, eller at du opretter en ny landingsside, som du kæmper op i søgeresultaterne for at skabe ekstern trafik til YouTube.
Det er summen af alle rangeringsfaktorer, der tæller
På nuværende tidspunkt har du forhåbentlig fået en bedre forståelse for nogle af de forskellige rangeringsfaktorer, der spiller ind i vurderingen af content på YouTube. De 10 ovenstående ranking faktorer viser blot, at YouTube bedømmer content ud fra faktorer som brugeradfærd og interaktion – altså områder, som du ikke selv har kontrol over. Derfor kan vi ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at lave godt content målrettet specifikt mod YouTube, da alle rangeringsfaktorer tæller.
Det velkendte ordsprog; ”Content is the King” er således mere relevant end nogensinde før. Tænkt over dit indhold, og stil dig selv spørgsmålene; ”Hvorfor laver jeg den her video?” og ”hvad gør, at en person fra min målgruppe er interesseret i at se videoen?” En god idé er altid at bygge en informativ og kreativ historie op omkring din virksomhed eller dit produkt, som brugerne kan identificere sig med eller blive begejstret over. De mest succesfulde youtubere er nemlig de, der formår at producere autentisk kvalitetsindhold, som tiltrækker og fastholder et stort antal følgere.
Du er mere end velkommen til at kontakte os, hvis du gerne vil have gode råd til, hvordan du kan ligge nr. 1 på YouTube. Ring til os på 70 666 500, eller skriv til os på [email protected] for en snak om, hvordan vi kan hjælpe din forretning.
Har du spørgsmål til digital marketing?
Du er altid velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål vdr. digital marketing.
